Selecteer een pagina

Ook jij hebt zo jouw ideeën, waarden en normen die bepalen of je een overleg of actie als prettig of onprettig ervaart. Soms gebeuren er nu eenmaal dingen waarvan je je afvraagt of het handig is. Je lichaam reageert en geeft signalen af – jijzelf zou het anders doen!

Spreek je je dan uit? Of laat je het gaan?

Als gebeurtenissen onderhuids door blijven ‘etteren’, dan leidt dit vroeg of laat tot een aanvaring… en misschien ligt daar wel de cruciale sleutel of vraag: ‘Als je het laat gaan – als je je niet uitspreekt – laat je het dan gaan vanuit liefde of ongemak?’

Liefde: laat je het gaan vanuit compassie voor het verschil? Vanuit de verbinding met de goede intenties van de ander en jezelf… laat je het helemaal vrij? Door je te verbinden met (het besef van) de kern van anderen, kan meer naast elkaar bestaan. Dan zijn verschillen interessant en verruimend voor perspectieven, over en weer. Je maakt het niet bespreekbaar want het is ok, ok in het anders zijn. Het is helemaal vrij.

Ongemak: spreek je je niet uit in het moment en is ‘laat maar’ eigenlijk een synoniem voor zwijgen met een vleugje onverschilligheid, gebrek aan vertrouwen of irritatie? Merk je dat het meereist met jou om het vervolgens met anderen te bespreken en je mening te toetsen cq versterken.  Laten vanuit ‘laat maar’ is vragen om grotere uitdagingen in een volgend moment. Er ontbreekt namelijk ergens ècht contact. Hetzij met jezelf, hetzij met de ander, hetzij met het doel van dat wat besproken wordt. In het moment zelf voel je je niet vrij om het aan te gaan. Ontbreken wellicht de skills om je respectvol uit te spreken en heerst een overtuiging of het ongemak.

Negeren leidt op een ander moment tot escaleren. Zodra het haakje inklikt – in een onverwachts moment – komt het ongemak er gestapeld uit.

‘Als je het laat gaan – als je je niet uitspreekt – laat je het dan gaan vanuit liefde of ongemak?’

Mijn passie is om mezelf en anderen in verbinding te brengen met een hoog bewustzijns niveau en skills om vrij uit te spreken als de situatie of mijn kern daarom vragen. Om echt te luisteren als de ander zich uit spreekt – vanuit de diepe overtuiging dat samen altijd leidt tot groei,

X Janneke